Travel is my dream

LUKSOR ,Karnak Tapınağı Gezim


 MISIR-LUKSOR-KARNAK TAPINAĞI GEZİM:
  Mısır'ın başkenti Kahire'den Luksor şehrine yaptığım yolculuktan sonra ilk önce gezdiğim Karnak Tapınağında bulunan o devasa sütunların bulunduğu tapınak görüntülerine buyrun. Karnak tapınağı, dünyanın en geniş tapınağıdır.Amun'un tapınağı,Ra'nın tapınağı olarakta adlandırılır.İçersinde bir çok tapınak barındırır.Amun - ra'nın tapınağı,khonso tapınağı,ıpt tapınağı,ptah tapınağı,monto tapınağı, ve osiris tapınağı.bütün bu yapılar 20 metre yüksekliğinde kerpiç duvarlarla çevrilmiştir. Girişe doğru giderken koç başlı sfenksler caddesi göreceksiniz. Bunlar tapınağı korumak için yapılmıştı.Her iki tarafta da yirmişer tane vardır.Bunlar 30. hanedanlık zamanında kral nektanebo tarafından yapılmıştır.büyük hipostl salonu olarak adlandırılan bu yerde gonca halinde papirüs sütunları bulunur.her biri 22 metre uzunlukta ve üç buçuk metre çapındadır.

Eski Amun, Mut ve Honsu üçlüsüne adanmış antik Karnak Tapınağı çevresi, iki bin yıldan uzun (MÖ 21. yüzyıldan MS 1. yüzyıla kadar) süren bir “sürekli” inşa süreci nedeniyle, dünyadaki devâsa dini yapılar içinde en büyüklerden biri (veya en büyüğü) olarak kabul edilir.Karnak Tapınakları M.Ö 1391-1351 tarihleri arasında III. Amenhotep'un saltanat sürdüğü, egemenlik kurduğu dönemde şehrin tam ortasına 18. Hanedanlık döneminde Firavun III.Tutmosis tarafından inşa edilmeye başlanmıştır.Karnak, Eski Mısırlılar tarafından inşası 2000 yıldan fazla süren bir tapınaklar şehri. Dünyada bugüne kadar inşa edilmiş en geniş antik yapı. Dünyanın en eski ve gizemli uygarlığının Mısır’ın, Luksor şehrinin 2,5 km kuzeyinde, küçük bir köyü olan el-Karnak’ta yer alan tapınak antik Mısır rotasında görülmesi gereken bir yer. Karnak Tapınağı, bütün din yapılarının anası olarak geçiyor ve burası 4,000 yıl önce hac yeriydi. 800 metre genişliğinde ve 1,5 km uzunluğunda arasında geniş bir bölgeyi kapsıyor. 61 dönüm alana yayılan Amon’un kutsal kutusu, ortalama 10 Avrupa katedralinden daha fazla bir alana yayılmış. Çok etkileyici bir tapınak burası.
LUKSOR ,Karnak Tapınağı Gezim LUKSOR ,Karnak Tapınağı Gezim Reviewed by ARİF ÇELİK (ARKO35) on Aralık 24, 2022 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Travel

Tema resimleri MichaelJay tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.