Travel is my dream

Mısır & Luksor,Krallar Vadisi,Firavun Mezarları


 
Mısır & Luksor,Krallar Vadisi,Firavun Mezarları:(izlemek için resmi tıkla)     Krallar Vadisi, Yeni Krallık Dönemi'nde (MÖ 1539 - 1075) firavunların ve soyluların gömüldüğü Thebes (günümüz Luksor) yakınlarındaki bir kraliyet nekropolüdür. Doğu Vadisi ve Batı Vadisi olarak adlandırılan iki vadiye yayılmış 63 bilinen kaya mezarına sahiptir. Burası 1922'de Kral Tutankhamun'un mezarının keşfedilmesiyle ünlendi ve Mısırbilimciler için önemli bir arkeolojik alan hâline geldi.

Firavunların, öbür dünya için zenginliklerle dolu karmaşık yapılar inşa ettirebilecekleri en uygun yer, Theban Tepeleri'nin arkasındaydı. Alanın özellikle uzak konumu, bölgenin hırsızlara karşı daha kolay korunmasını sağladığı için muhtemelen buranın seçilmesinde önemli bir faktördü. Mezar odalarının çoğu, Kapılar Kitabı, Mağaralar Kitabı ve Dünya Kitabı gibi farklı eski dini metinlerden sahnelerle dekore edilmiştir. Bu sanatın amacı, kişiye ahiret yolculuğunda yardımcı olmaktır. Yapılan ilk mezarlar L planına sahipken daha sonra az yer kaplamak için düz bir hat şeklinde inşa edilmeye başlandı. Mezarların duvarları boyanır, kralların tekrar canlandığında yolunu bulması için duvarlara resim, yazı şeklinde betimlemeler yapılırdı. Böylece Firavun doğru yolu bularak cennete ulaşabilirdi.Mısır medeniyetinde yaşam ne derece önemli ise ölümden sonraki hayatta bir o kadar önemlidir. Aslında bir nevi reenkarnasyon inancı diyebiliriz. Bu mezarlardan Kral Tutankamon’unki hariç hepsi hırsızlar tarafından soyulmuştur. Soyguna karşı krallarını korumak isteyen rahipler mumyaları Deir El Bahri’de gizli yerlere taşımışlar. Ancak bunu yaparken de Firavunların değerli eşyalarını çalmayı da ihmal etmemişler. Buna rağmen krallarını koruma gereği yaptıkları bu taşıma işlemi nedeniyle 1881 yılından bu yana bu mumyalar Kahire Müzesinde sergilenmektedir.
Mısır & Luksor,Krallar Vadisi,Firavun Mezarları Mısır & Luksor,Krallar Vadisi,Firavun Mezarları Reviewed by ARİF ÇELİK (ARKO35) on Ocak 13, 2023 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Travel

Tema resimleri MichaelJay tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.