Travel is my dream

MISIR-Luksor Tapınağı,Luksor Müzesi,Nil Nehri Kenerında Gün Batımı,Işıklar Altında Luksor Tapınağı.


 Luksor Tapınağı,Luksor Müzesi,Nil Nehri Kenerında Gün Batımı,Işıklar Altında Luksor Tapınağı: 
MISIR Gezimin, Luksor Şehrindeki bu bölümünde sizlere Luksor Tapınağı,Luksor Müzesi,Nil Nehri kenarında Gün Batımı ve son olarak Işıklandırılmış Luksor Tapınağından görüntüler izlettireceğim.Abone olup Beğenirseniz sevinirim.İzlediğiniz için teşekürler. Luksor Tapınağı, Mısır’da Nil Nehri’nin doğu kıyısında bulunan büyük bir komplekstir. Luksor şehrinde yer alan tapınak, M.Ö. 1400 yılında inşa edilmiştir. Mısır dilinde “ipet resyt” olarak anılan ve "güney sığınağı" anlamına gelen tapınak, III. Amenhotep, II. Ramses, Tutankamon ve diğer firavunlar tarafından yüzlerce yıl boyunca üstüne eklemeler yapılarak korunmuştur.Luksor, Mısır Eski Krallık’taki Yüz Kapı Şehri’nin bulunduğu alanda yer almaktadır.Şehir, MÖ 12. yüzyıldan beri Mısır’ın başkenti olmuştur. O zamanlar Thebes olarak anılan bölgede, tanrı ve firavun Amon’un her yıl yeniden düzenlenen taç giyme töreni sırasında yeniden doğuş yaşadığı "İlk Olay’ın Yeri" bu tapınak olarak bilinmektedir. Luksor Tapınağı; 61 m uzunluğunda ve 28 m yüksekliğinde sütunlu devasa Büyük Koloni Salonu’dur. Yapı, boyut ve ihtişam olarak Memphis ile yarışmıştır. Ancak bugün Memphis’den geriye hiçbir şey kalmamışken Luxor sapasağlam ayaktadır. Bu durumun nedeni Luxor Tapınağı’nın mimari açıdan daha sağlam ve dayanıklı şekilde inşa edilmiş olmasıdır. Ancak Luksor Tapınağı duvarları bir süre sonra namından ve şöhretinden dolayı yağmalanmıştır. Thebes’in kerpiç evleri ve sarayları yok olmasına rağmen Luksor Tapınağı günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.Luksor Tapınağı’nın iç kesimleri Yeni Krallık Dönemi’ nin 9. firavunu III. Amenhotep, dış kesimleriyse II.Ramses tarafından yaptırılmıştır. Eski Mısır Tanrılarının en büyüğü Amon-Ra adına MÖ XIV.yy. da inşa ettirilen bu muazzam yapı, III. Amenhotep zamanında 190 metre uzunluğa ve 55 metre genişliğe sahipti. Tapınağın dev bir girişi vardır ve bu giriş Güneş Tanrısı için yapılmıştır; Girişin arkasında yine dev sütunların kapladığı bir salon mevcuttur. Tapınağa girişi sağlayan bu Pilon, 24 metre yüksekliğe sahipti ve cephesinde 4 tane oturan, 2'si ayakta duran muazzam boyutlara sahip 6 adet II. Ramses heykeli bulunmaktaydı. Günümüzde tahtta oturur şeklindeki 2 heykel, girişin sağında ve solunda yer almaktadır ve pilon cephesi boydan boya II. Ramses'in zaferlerini anlatan tasvir ve yazılarla süslenmiştir.

Büyük giriş bölümünde II. Ramses’e ait heykeller ve yaklaşık 23,50 m yüksekliğe sahip muhteşem bir dikilitaş bulunur; Eskiden çift olan bu dikili taşın ikizi Fransızlar tarafından Paris’e götürülmüştür. 230 ton ağırlığında, monolit ve granitten yapılan dikilitaş 1831 yılına kadar yerinde duruyordu ancak 1836 Mısır’dan Fransa’ya nakledildi. Nakledilmesi bile 3 yıl süren dikilitaş Paris’te, Place de La Concorde’u süslemektedir. Üzerinde 1600 adet hiyeroglif bulunan dikilitaşta Ramses’in kazandığı zaferlere yer verilmiştir Mısır’ı görmenin en iyi yollarından biride Kahire’den Asvan’a Nil nehrinde gemi seyahatidir. Mısır’da Nil nehrindeki yolcu gemileri, yüzen oteller olarak da bilinir. Nil nehri gezilerinin tümü bu otel tarzı işletilen gemilerle yapılıyor.
MISIR-Luksor Tapınağı,Luksor Müzesi,Nil Nehri Kenerında Gün Batımı,Işıklar Altında Luksor Tapınağı. MISIR-Luksor Tapınağı,Luksor Müzesi,Nil Nehri Kenerında Gün Batımı,Işıklar Altında Luksor Tapınağı. Reviewed by ARİF ÇELİK (ARKO35) on Aralık 30, 2022 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Travel

Tema resimleri MichaelJay tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.